2017 .. Kiekeboe!

How To .. Zichtbaar worden

Bijna 6 jaar geleden gebeurde het.
Ik reed in de auto en luisterde voor de zoveelste keer naar de cd met kinderliedjes voor onze dochter. En ineens was het daar .. de naam die ik zocht, en waarvan ik wist dat het vlak bij mij was, nog onzichtbaar, ongrijpbaar, maar wel al voelbaar.
Ik draaide de liedjes, en ineens wist ik heel zeker dat dit de naam was. Alles in mij resoneerde, en ik werd blij, trots en gelukkig, zoals een moeder dat kan zijn bij de geboorte van haar kind. In dit geval ging het om de geboorte van mijn bedrijf.

Ik kwam in beweging, en meteen werd mijn droom in de materie gezet. Visitekaartjes werden ontworpen en gedrukt, domeinnamen geclaimed, en mijn onderneming kreeg een naam, een gezicht. En daar kwam respons op. Veelal positief, en ook twijfel, en vraagtekens.
“Wat een gave naam! – Is dat niet iets voor kinderen? – Deze naam onthoud ik tenminste”  om maar een paar reakties te noemen die voorbij kwamen.
In eerste instantie trok ik het me aan. Hadden ze gelijk? Was het niet te kinderlijk? Kan ik ‘kommunikatie’ wel schrijven met 2 k’s? Terwijl ik wist, het klopt.

Nu, 6 jaar later, kan ik alleen maar zeggen, het klopt steeds meer. Want het heeft alles te maken met dat waar mijn onderneming over gaat, voor staat. Op een laag die veel verder, veel dieper gaat, dan dat de naam zou vermoeden.

De laatste maanden heb ik hard gewerkt aan de academie Zicht op Zichtbaarheid.
Aan het schrijven van de lessen, het maken van de video’s, het doen van acquisitie, het verzamelen van content.
En ik ben er trots op. Blij mee.
Waarom? Omdat ik weet dat zoveel van ons met hetzelfde thema worstelen, of geworsteld hebben.
Vooral vrouwen, lijkt wel, al ken ik inmiddels heel wat mannen die tegen hetzelfde thema aanlopen.
Waarom? Omdat ik weet dat echte zichtbaarheid van binnenuit komt.
Dat gaat niet over marketing, en social media, en bloggen, of vloggen.

En waar gaat het dan wel over?
Echte zichtbaarheid gaat over je verhaal vertellen. Zoals Madonna onlangs deed in haar speech bij Billboard’s  Women of the Year awards.
Zoals Brené Brown in haar TED talk en boeken, over De kracht van kwetsbaarheid, en De schaamte voorbij.
Maar ook over jou en mij, op het moment dat je je ruimte inneemt om je verhaal te vertellen. Achter je eigen woorden te staan, die wellicht niet de woorden zijn van je collega’s, je ouders, de familie waar je uit komt.
Over jou en mij op het moment dat je je grenzen aangeeft, vertelt waarom iets belangrijk voor je is, je behoeften uitspreekt.
En over jou en mij die niet weglopen, of schieten in een oud patroon als je iets spannend of moeilijk vindt. Maar blijven staan, doorademen, en uitspreken wat er op ons hart ligt.
Zonder verwijt, zonder het bij de ander neer te leggen, maar zelf de verantwoordelijkheid durven nemen. Over ons eigen gedrag, onze keuzes die we tot nu toe gemaakt hebben.
En die we ieder moment weer opnieuw kunnen maken.

Als ondernemer komen we allemaal het thema ‘Zichtbaarheid’ tegen. Oh, daarvoor ook al, maar toen kon je er meestal wat makkelijker mee weg komen.
Dat wil zeggen, toen was het wat minder zichtbaar wellicht, voor anderen, en merkbaar in je portemonnee.

Echte zichtbaarheid komt van binnenuit. En ja, dan kun je het krachtiger en groter maken met behulp van Social Media, marketing en video.
En niet andersom.
Dus ja, het werkt wel, al die berichten die voorbijkomen. Geschreven, of verpakt in een beeld of in een video. Voorbereid, of Live. Op Facebook, Twitter, LinkedIn of Instagram.
Marketing mag, en is nodig om jezelf en je onderneming te laten zien.
Maar niet zonder verhaal, bezieling, je eigen proces.

Dus wat is jouw verhaal? Wat mogen wij van jou leren? Wat mag zichtbaar worden, gezien worden, en uitgesproken?
Waar ben jij de schaamte voorbij gegaan, of heb je jezelf overwonnen? Heb jij de angst in de ogen gekeken, en gekozen voor je verlangen.
Wat is het, waar jij mag zeggen ..

 

 

Er was eens een ik en toen
gingen we verstoppertje spelen en
toen konden ze me niet vinden
en toen was ik mezelf kwijt
en nu speel ik nog steeds verstoppertje
en wil ik wel tevoorschijn komen en
zeggen .. KIEKEBOE
hallo, hier ben ik!

 

Laat een reactie achter