Live in de bioscoop!

Ik schreef er al eerder over, dat ik bezig was een film te maken. Of eigenlijk een levensdocumentaire.
Ruim een jaar zijn we met een groepje bezig geweest om oud foto- en filmmateriaal opnieuw tot leven te brengen. En dat was een heel proces!
Alle ‘filmstadia’ hebben we doorlopen. Onder begeleiding van diverse vakspecialisten mochten wij onze eerste stappen zetten in de mooie wereld van de film.

Dat viel niet altijd mee, kan ik je wel vertellen. Soms vanwege het onderwerp, in mijn geval was dat ‘Onze Rian’ , mijn zus die 38 jaar geleden overleden is. Soms vanwege gebrek aan kennis. En zeker ook vanwege persoonlijke thema’s die je tegen kan komen.
Durf je je ruimte in te nemen, als het gaat om tijd en energie steken in je filmproject?
Durf je de diepte in te gaan, en datgene wat je lastig vindt om te doen, aan te gaan? Zo hadden we allemaal ons eigen thema wat hier speelde .. En dat varieerde van ‘om hulp vragen’, ‘feedback kunnen ontvangen’, ‘iets te laten zien of vertellen over dierbaren uit je omgeving’, tot ‘jezelf te laten zien’, ‘je ruimte in te nemen’, ‘kill your darlings’ en zo kan ik nog wel even doorgaan ..

Eigenlijk dezelfde thema’s die je tegenkomt als ondernemer. In die zin heb ik er ook veel van geleerd.
Wat ik bijvoorbeeld heel lastig vond, is het blijven focussen op je vertrekpunt. Wat wil je meegeven met je film? Want op het moment dat ik dat uit het oog verloor, kwam ik met het editen ongelooflijk in de knoei.
Een ander thema waar ik tegenaan liep, was het omgaan met feedback. Nadat ik de 1e keer de ruwe versie van mijn film liet zien aan de andere deelnemers en begeleiders, heb ik vrijwel alle feedback voor waar aangenomen, met als gevolg dat ik ‘mijn eigenheid’ verloor bij de 2e versie. Dat heeft me heel veel tijd gekost. En .. een belangrijke les opgeleverd ..

Wat ik bijna bij iedereen zag gebeuren, was het in 1e instantie willen vermijden van datgene waar ze tegenop zagen. En meestal had dat te maken met het benaderen van iemand die dichtbij staat. “Ga ik iemand niet kwetsen, als ik ..” waarbij dan eigenlijk hun eigen angst geprojecteerd werd op die ander.
Nogal eens koos iemand dan ervoor om ‘de confrontatie’ want zo werd het dan ervaren) niet aan te gaan. Totdat verderop in het filmproces bleek dat de film diepte miste, omdat ‘het vermeden item’ er niet in zat. Dus mochten ze alsnog .. Of niet, maar dan is dan een keuze, en je eigen verantwoordelijkheid.

En vooral hier zag ik de overeenkomst met veel ondernemers. Bang om zichtbaar te worden. Want zichtbaarheid kent vele gezichten ..

Inmiddels hebben we de première van Life the Movie achter de rug. En kunnen we allemaal trots zijn op onze 1e film. Tijdens de Dutch Design Week werden ze 10 dagen lang dagelijks vertoond, en heel goed bezocht. Ik heb hele mooie reakties mogen ontvangen van vrienden, familie, collega’s, oud-schoolgenoten, oud-buurtgenoten, en zelfs van voor mij onbekenden, die zich aangesproken voelden tot het thema. En in het Eindhovens Dagblad stond een mooi interview over het filmproject.

krantenartikel Life the Movie – Onze Rian ED

Deze foto is geprint op een prachtige SHWL door Paulissima.

familieportret op SHWL van Paulissima

 

 

Mocht je de filmpjes nog graag willen zien, ze worden op donderdagavond 3, 10, 17 en 24 november nog vertoond bij Broet Kweekvijver in het NatLab.
Lees je dit bericht te laat, of lukt het je niet om dan te kijken, stuur me dan even een berichtje. Dan zet ik je op de lijst zodat ik je op de hoogte kan houden van eventuele nieuwe filmvertoningen.
Zoals ik al beschreef hierboven, ik heb er heel veel van geleerd, op vele vlakken. Maar de belangrijkste les die ik misschien wel geleerd heb, is dat je je droom mag volgen. Je intuïtie, je gevoel, of welke naam je het ook wil geven.
Ook al lijkt het alsof het volgen van je droom niet te verenigen is met je onderneming, met je leven, en heb je allerlei redenen om het niet te doen, doe het wel!
Want juist door er gehoor aan te geven, wordt je als vanzelf gebracht waar je naar toe wil. Juist terwijl je denkt dat het volgen van je droom geen ruimte laat voor het neerzetten van je onderneming, is het dat wat je in beweging brengt, en je zichtbaar maakt.

En weer geldt .. zichtbaarheid kent vele gezichten ..

 

 

Mocht je ook iets willen doen met je zichtbaarheid, en kan je wel een handje gebruiken, kijk dan even naar het nieuwe aanbod van de Academie Zicht op Zichtbaarheid.
Waar je op elk gewenst moment van start kan gaan, en regelmatig in kan voegen in een groepsprogramma en/of Masterclass. On- en Offline.

Margo

2 reacties

 1. Esther van Straaten Vd Meijs op 10 november 2016 om 16:43

  Lieve Margo,
  Heel veel respect voor jou en uiteraard voor alle anderen.
  Ik weet uit voorgaande jaren een klein beetje wat er gebeurd is, het verlies van je zus.
  Bijzonder veel respect dat je deze film hebt weten te maken. De herinnering het verlies het gemis de mooie tijd samen, je zult alles zijn tegen gekomen tijdens het maken van deze verfilming. Een diepe buiging voor jou lieverd!
  Een hele dikke knuffel voor jou.
  Lieve groet Esther

  • Margo Moonen op 14 november 2016 om 12:58

   Dank je wel lieve Esther,
   Het was een heel mooi proces om samen met alle betrokkenen aan te mogen gaan.
   Het was helend, en verbindend voor iedereen die eraan mee heeft gewerkt, en, getuige de vele reakties die ik heb ontvangen, zijn veel mensen er door geraakt.
   En dan kan ik alleen maar heel dankbaar zijn dat ik dit heb mogen doen.
   Hopelijk heeft het jou ook iets goeds gebracht.
   Lieve groet, Margo

Laat een reactie achter