Carnaval .. welk masker zet jij dit jaar op, of af?

carnival-411494_1920

Deze blog schreef ik 5 jaar geleden. En ieder jaar weer deel ik em opnieuw. Omdat hij blijkbaar veel losmaakt.
En herkenbaar is.

Want ook als je met video wil starten, is het alsof je een masker afzet. Je stapt naar voren, en laat jezelf zien. Je komt in beeld, en maakt jezelf zichtbaar. Hetgeen ook de bedoeling is, maar het voelt soms oh zo kwetsbaar.

Hier nog een keer de blog over 'Carnaval, welk masker zet jij dit jaar op, of af?'

 

Nog een paar dagen
en carnaval barst weer los. Althans, hier in het Zuiden.
Voor sommigen betekent dit even helemaal los, uit je dak, om je vervolgens over te geven aan een hossende massa die onvermoeibaar van het ene lied in het andere springt.
Voor de echte carnavalvierders is één van de leukste bijkomstigheden van carnaval dat je ongepermitteerd je mag verkleden. Zoals je dat vroeger als kind zo vaak deed. Even in de huid kruipen van ..


Je kunt jezelf helemaal onherkenbaar maken, al was dat voor mij 'eens en nooit weer', want het is helemaal niet leuk om door niemand herkend te worden!
Of je verkleed je zoals je altijd al eens had willen zijn. Als je held, of wellicht als een verleidelijke tante terwijl je doorgaans heel verlegen en onzichtbaar achter de balie van de receptie zit.

In oorsprong is carnaval een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de aanvang van de vastentijd, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke.
Uit het Latijn vertaald  betekent de uitdrukking carne vale zoveel als 'afscheid van het vlees', waarmee ook de vleselijke lusten werden bedoeld.
De vastentijd zelf is in de loop der tijd echter naar de achtergrond geraakt. Een enkeling waagt zich na afloop nog aan een (inwendige) voorjaarsschoonmaak, maar een groot deel van de feestvierders ontgaat de aanleiding van carnaval ..
40 dagen vasten, voorafgaand aan Pasen om te herdenken dat Jezus 40 dagen door de woestijn trok zonder eten.

Een andere verklaring over de oorsprong van Carnaval is het vieren van het begin van de lente. Afscheid nemen van de donkere koude winter en nieuw leven, warmte en licht verwelkomen.
Hoe dan ook, in beide gevallen was er steeds sprake van een periode van inkeer, naar binnen gaan. Om daarna weer als herboren naar buiten te komen.
Zoals ook de natuur die cyclus ieder jaar opnieuw weer doormaakt.

Maar over die maskers dus ..
Het leuke van carnaval is dat je een paar dagen een masker opzet, om het daarna weer bewust af te zetten.
Wat meestal niet het geval is met ons dagelijks masker ..
Daar zijn we zo mee vergroeid, dat we vaak onszelf er niet eens meer bewust van zijn dat we het dragen.
Toch hebben we er vrijwel allemaal één op. Meestal ontstaan in onze vroege jeugd, omdat we toen vaak onbedoeld gekwetst zijn, en onszelf moesten wapenen omdat het letterlijk van levensbelang was. Het had dus ook een funktie.
In de loop der jaren zijn we vergeten onderscheid te maken tussen het masker, en degene die er achter zit: Jouw ware zelf .. met alle angsten, verlangens, zekerheden en onzekerheden.
En soms zijn we daar zover van verwijderd, dat we niet eens meer weten wie we nu eigenlijk in wezen zijn, wat we willen, of waar we echt warm voor lopen. Waar we echt in geloven, waar we achter staan.
En ondertussen sjokken we met ons masker op maar door, op het karrenspoor waar we ooit nu eenmaal in beland zijn.

Stel je eens voor hoe je leven zou zijn als je je hier bewust van bent, en ervaart dat je een keuze hebt of je het masker draagt of afzet. Dat je het verlangen en het lef hebt om je eigen kwetsbaarheid te laten zien.
Want het vraagt lef, moed en kracht om dit te doen, en zonder masker op je eigen nieuwe karrenspoor te trekken. Weg van de gebaande paden. Uit je comfortzone.
En tegelijkertijd .. je krijgt er zoveel voor terug. Nieuwe ervaringen, andere reakties, omdat je ook iets anders laat zien.
En dat is wennen, en ook best eng. Want hoe vervelend de oude reakties ook mochten zijn, ze hadden één groot voordeel .. ze waren vertrouwd.

Carnaval 2013 .. 14, 15, 16, 17, 18 .. of je het nu viert of niet .. welk masker ga jij na afloop afzetten?

Al- aafff, Margo

 

Wil jij ook graag starten met video, en je zichtbaarheid vergroten? En vind je het spannend om te starten?

 

1 reactie

  1. Loes de Muinck op 6 februari 2013 om 07:27

    Mooi stuk Margo, alaaf! Liefs Loes.