Zicht op Zichtbaarheid .. de Helleveeg

Ik schreef er al eerder over .. de film ‘De Helleveeg’.
Vorig jaar liep ik een dagje mee tijdens de opnames, als figurant. Een uitgelezen kans om eens een kijkje achter de schermen te nemen.
Eind maart was ik bij de première, en kon eindelijk de film in haar geheel zien. Immers, wij hadden er slechts een klein stukje van meegekregen.
Een geweldige film, gebaseerd op het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heijden, en geregisseerd door André van Duren, die een Brabants familiedrama laat zien, uit de jaren ’50, ’60, en ’70.
Sexueel misbruik dat verzwegen wordt door de naaste omgeving, en bepalend is voor het karakter van de hoofdpersoon, tante Tien. Briljant neergezet door Hannah Hoekstra.
Ze wordt ‘de helleveeg’ genoemd. Vanwege haar scherpe tong, en bozige buitenkant. Die slechts haar kwetsbare binnenkant wil beschermen voor de pijn die ze heeft ervaren in haar jeugd, en nog dagelijks met zich meedraagt.

Figuranten Helleveeg

 

Als je opzoekt wat ‘Helleveeg’ betekent, dan zie je het volgende staan:
1) Boosaardige vrouw 2) Boze vrouw 3) Boos wijf 4) Bazige vrouw 5) Dierage 6) Duivelin 7) Fots 8) Furie 9) Feeks 10) Gemene vrouw 11) Helse furie 12) Haaibaai 13) Haaievel 14) Harpij 15) Heks 16) Kenau 17) Kijfachtig wijf 18) Kijfachtige vrouw 19) Kreng 20) Kwaadaardige vrouw 21) Kwaadaardig 22) Kwaadaardig wijf 23) Kol 24) Karonje 25) Loeder 26) M…

Best heftig, als je het zo leest. Maar hebben wij niet allemaal een stukje helleveeg in ons zitten?
Niet dat we allemaal een loeder zijn, of kwaadaardig. Maar wel dat velen van ons een afweermechanisme hebben, om niet te laten zien dat iets ons raakt.
En dit afweermechanisme, of noem het een masker, kan vele gezichten aannemen.
Boosaardig, zoals Tante Tien dat doet in de film, maar ook juist volgzaam, behulpzaam, stil, druk, stoer, sluw, of je gedragen als een slachtoffer ..

Er zijn vele manieren om jezelf te verstoppen. Ooit ontstaan, vaak op jonge leeftijd, omdat je geen andere manier kende om jezelf te beschermen tegen de pijn. Fysieke pijn, of emotionele pijn, door afwijzing, vernedering, niet gezien worden, niet begrepen of geloofd worden ..
Vaak pijn die gepaard gaat met het uit-kontakt gaan. Met jezelf, en met de ander.

Je hebt toen gedacht dat jezelf verstoppen de beste optie was. En wellicht was het dat ook, toen.
Alleen de prijs die je hiervoor betaalt, is vaak heel hoog. Omdat je weliswaar jezelf beschermd voor eventuele pijn, maar ook jezelf kontakt ontzegt. Verbinding.
Met de ander, met je omgeving, en met jezelf.
En of dat is wat je wilt?

Meer bewustzijn op dit thema, geeft je ruimte om te ontdekken hoe dit voor jou werkt. Ruimte om te ervaren dat het hier gaat om een keuze, al wordt die vaak onbewust gemaakt.
Hoe mooi zou het zijn als je opnieuw zou ervaren hoe het is om de verbinding te herstellen, om weer tevoorschijn te komen, en jezelf te laten zien? Zichtbaar te worden.
Te ervaren dat je een keuze hebt.
Want thema’s die spelen bij jou als persoon, spelen ook een rol in je onderneming. Je kunt nog zoveel expertise hebben, of kennis van marketing .. dat staat niet garant voor zakelijk succes. en plezier. Juist door stil te staan bij je eigen beweegredenen, en hiermee aan de slag te gaan, komt ook je bedrijf in beweging.

Video is een heel mooi middel om hier spelenderwijs mee aan de slag te gaan. En te ontdekken waar jij jezelf verstopt, en waar je tevoorschijn mag komen.
En tevens een krachtig marketing-instrument voor je onderneming. Dat je op veel verschillende manieren in kan zetten.

En omdat dit een thema is waar veel ondernemers mee worstelen, geef ik op 20 mei de Masterclass Zicht op Zichtbaarheid.
Wil je er meer van weten, klik dan op de link.

Want zichtbaarheid kent vele gezichten.
Durf jij jezelf te laten zien?

Deze week mag ik de regisseur van ‘De Helleveeg’, André van Duren, interviewen. Ik ben benieuwd hoe hij tegen dit thema aankijkt, en ga met hem in gesprek over de zichtbaarheid en beweegredenen van een regisseur. Welke keuzes maak je, als je een film gaat opnemen?

Hier alvast de trailer van de film. Een echte aanrader!

Ik houd jullie op de hoogte!

 

Margo

Laat een reactie achter