Ons oma was zo gek nog niet .. Frisse voorjaarsschoonmaak!

FRISSE VOORJAARSSCHOONMAAK

Nog een paar dagen en de lente begint!

De eerste zonnestralen komen ons huis binnen en ons humeur en energieniveau gaan iedere dag  samen met de thermometer met sprongen omhoog.
Ramen en deuren  gaan open en de frisse lucht stroomt naar binnen. De stofdeeltjes dansen in het rond en strijken ook genadeloos weer neer.

De winterjassen blijven aan de kapstok hangen, en voorzichtig laten we onszelf weer zien aan de buitenwereld. De allesverhullende winterkleren maken plaats voor frisse lenterokjes en laarzen worden vervangen door voorjaarsschoenen.

Een jaarlijks terugkerend iets. Onze moeders en oma’s weten daar alles van.

Want zodra de lente in aantocht was, ging het weer gebeuren. Mouwen omhoog, doek op je hoofd en beginnen maar: aan de grote voorjaarsschoonmaak!
Systematisch, kamer voor kamer, ging men te werk. Niets werd overgeslagen ..

En het fijne was .. iederéén deed het. Je stond er niet alleen voor.

Overal gingen de gordijnen naar de stomerij, vloerkleden en lopers naar buiten om bewerkt te worden met de mattenklopper. Kasten werden leeggeruimd en schoongesopt. Meubels en vloeren in de boenwas, en de inhoud van kasten en lades werden grondig schoongemaakt en kritisch bekeken. Overbodig? Weg ermee.
Sanitair werd zorgvuldig afgewassen, net zolang tot alle tegels blonken als een spiegel. Het liefst werden de kamers ook opnieuw behangen en gewit.

Het was hard werken, maar dan wist je ook zeker dat alles weer spik en span was, en dat wat niet meer nodig of kapot was, was het huis uit.
Met als resultaat een heerlijk opgeruimd fris en schoon huis. Met weer ruimte om in te leven, en frisse lucht om in te ademen. Je kreeg er gewoon weer energie van, en zin om leuke dingen te doen en naar buiten te gaan.
Meegaan met de natuur en het seizoen, dat ook alle winterresten van zich afschudt en zich klaar maakt voor nieuw leven.
Als er één seizoen is waar je energie van krijgt is het de lente wel!

Daar kunnen wij als ondernemers nog wel wat van leren ..
En al hoeft het misschien niet meer helemaal zoals dat vroeger ging (want dat was hard werken!), wat vind je van ‘een beetje van oma en een beetje van nu’ ?
Samen elk jaar een frisse schoonmaak houden binnen je onderneming. Alles nalopen wat je een jaar lang weg hebt gestopt. In de computer, in je hoofd, op stapeltjes op je buro ..
En zoals ze vroeger het servies en de kasten grondig inspecteerden om te kijken wat er nog heel en bruikbaar was, wat aan vervanging toe was of wat gewoon rechtstreeks de vuilnisbak in kon, zo kan je dat natuurlijk ook doen met je onderneming.

Welke ideeën en marketingplannen zijn nog de moeite waard om uit te werken, welke zijn achterhaald, of kosten teveel energie en brengen te weinig op?
Zijn je relaties nog up-to-date? Wie passen nog in je doelgroep en wie niet meer? Welke lonen het om nieuw leven in te blazen?
En hoe zit het met de nieuwsbrieven waar jijzelf op geabonneerd bent? Doe je er nog iets mee, of ben je een slapende consument ?
En, wat het allerbelangrijkste is, welke gedachten en overtuigingen heb je nog op de planken liggen? En wat brengen ze je? Geven ze je onderneming energie en groei? Of hebben ze meer een remmende of verlammende werking?
Horen ze eigenlijk nog wel bij je? Of liggen ze er gewoon?

Kortom, aan de slag. Een frisse voorjaarsschoonmaak voor je onderneming. Haal de lente naar binnen en kom zelf naar buiten ..

Doe je mee?

Frisse lentegroet, Margo

 

 

 

Laat een reactie achter