Kun je je voorstellen ..

Kun je je voorstellen dat het leven is begonnen met uitreiken naar de wereld, naar je moeder wiens buik een veilig huis is geweest gedurende de zwangerschap?
Kun je je voorstellen dat je als pas geborene wezenlijke behoeften hebt waar niet altijd aan voldaan wordt? Kan worden?

Dat je gevoed wil worden, en aangeraakt? Dat je veiligheid zoekt en die niet altijd kan vinden? Dat je in de nabijheid wil zijn van je moeder en je vader, en dat die er niet altijd voor je zijn? Kunnen zijn? Dat je als kind het leven wil verkennen, op jouw manier, in jouw tempo? En dat dat niet altijd de manier of het tempo is van je ouders? Van je omgeving?


Dat je spelenderwijs wil ontdekken hoe het is om op eigen benen te staan, en te vallen zonder dat de wereld je angstvallig in de box stopt, om te voorkomen dat je nog een keer valt, en je pijn doet?
Dat je als je steeds met je zus werd vergeleken omdat die nu eenmaal veel beter scoorde op het hockeyveld, je jezelf nu nog steeds vergelijkt met anderen? Omdat zij het applaus en de waardering kreeg waar jij zo naar verlangde?

Kun je je voorstellen dat als je opgroeit en bij de weeksluiting luidkeels meezingt waar iedereen hard om moet lachen en je wordt vervolgens achteraan op het podium gezet, zodat de kinderen die wel mooi kunnen zingen beter hoor- en zichtbaar zijn, jij de volgende keer op het podium je mond bijna niet meer open doet, of misschien juist nog harder gaat zingen?
En dat je als het publiek dan weer gaat lachen, of de juf boos op je wordt, je de kaken stijf op elkaar klemt, of dat je juist gaat schreeuwen?

Kun je je voorstellen dat als je 100 x gehoord hebt dat je netjes tussen de lijntjes moet schrijven, en iedere keer als je het niet deed strafwerk kreeg, dat je je aan gaat passen? En een handschrift ontwikkelt dat niet het jouwe is? Dat je je sowieso aan gaat passen, omdat je anders bang bent dat je straf krijgt?

Kun je je voorstellen als je 3 x iets aan je moeder wilt vertellen, en zij duwt je steeds weg omdat ze even geen tijd heeft, dat je de 4e x denkt .. ach, laat maar?
En als je later op school zit, en iedere keer als je je hand opsteekt omdat je iets wil vragen of iets niet begrijpt, en er wordt niet op gereageerd, of gezegd:  ‘Ik heb het nu al 2 x uitgelegd, en als je het nu nog niet snapt dan ben je gewoon dom’ .. dat jij dan denkt .. ach, laat ook maar?
En dat je uiteindelijk je hand helemaal niet meer opsteekt?

Kun je je voorstellen dat je later als je groot bent als een gekwetst kind blijft reageren op personen en situaties die jou doen herinneren aan die allereerste vaak onbewuste pijnlijke ervaring, en alle soortgelijke ervaringen die er daarna nog zijn gekomen? Omdat het iedere keer weer pijn doet om aan daaraan herinnerd te worden? Toen je niet kreeg waar je behoefte aan had, of juist wel kreeg wat je niet wilde?
Dat de volwassene in jou dan ver te zoeken is? Dat je ook gewoon niet weet hoe je anders kan reageren?
Omdat je nooit geleerd en ervaren hebt hoe het ook kan? Hoe het anders kan?

Kun je je voorstellen dat je zo druk bezig bent om te ontlopen waar je bang voor bent, dat je simpelweg vergeten bent waar je eigenlijk behoefte aan hebt?
En dat dit alles kleurt hoe jij als ondernemer in de etalage staat, of jezelf niet laat zien, je verstopt ..

Als je je dit ook maar een klein beetje voor kan stellen, dan kun je je misschien ook voorstellen dat er pas een wezenlijke verandering plaats kan vinden binnen jouw onderneming als je een nieuwe ervaring kan creëren.
Als je spelenderwijs kan ervaren hoe het óók kan. En ontdekt waar je wezenlijke behoefte ligt. En daar uiting aan leert te geven.

En dat je ervaart dat je een keuze hebt hoe je reageert op een situatie of een persoon. Dat je niet meer alleen vanuit pijn of angst reageert, gewoon omdat je niet anders weet of kan, maar dat je je iedere keer weer realiseert en ervaart dat er opties zijn. Dat je zelf bepaalt hoe je reageert, in plaats van het gevoel te hebben dat je  geen keuze hebt en dat alles je overkomt.

Kun je je voorstellen dat jij als mens, als ondernemer iets heel anders uitstraalt als je weet wat je wil, wat je nodig hebt, en van daaruit weet wat je te geven hebt aan je klanten?

Als je je dit allemaal voor kan stellen, stel je dan eens voor hoe jouw leven en jouw onderneming er over 2 jaar uitzien, als jij niet langer wegloopt voor alles wat je moeilijk of spannend vindt, maar als jij uiting geeft aan dat waar jij in gelooft, waar jij voor staat en waar jij behoefte aan hebt.

Kun je het je voorstellen?
Stel je eens voor ..

Laat een reactie achter