Geluk ligt voor het oprapen .. of het nu op het strand is of bij je thuis ..

Een paar weken geleden zag ik op Twitter een oproep staan van de Geluksroute 040. In Eindhoven dus.

Zonder er bij na te denken heb ik me meteen aangemeld als Geluksbrenger. En daar heb ik nog geen moment spijt van gehad.
Een weekend lang kon je Geluk brengen, en Geluk plukken. Wat een prachtig initiatief!
Voortgekomen uit het idee om mensen in een tijd van crisis, tekort en onmogelijkheden weer in contact te brengen met datgene dat in overvloed aanwezig is.

Wat mooi, dacht ik bij mezelf, om hieraan mee te mogen werken.
Want hoe nodig is het om elkaar weer het gevoel en de ervaring te geven dat geluk overal en altijd in en om je heen is. Dat geluk een keuze is. Een manier van kijken is.
Dat geluk ook het accepteren is van dat wat zich voordoet in je leven. Om van daaruit te kunnen kiezen. Wat ga je ermee doen?
Want dat vergeten we nogal eens, zeker in tijden van angst en crisis. Dat we altijd de keuze hebben hoe we omgaan met de omstandigheden.

 

Waar kijk je naar, als het even wat minder gaat? Kijk je alleen naar de obstakels en het tekort, of durf je ook te kijken naar de mogelijkheden, al lijken ze soms onmogelijk.
Welke gedachten geef jij aandacht? Aan de beperkende gedachten, die je angst bevestigen en misschien zelfs doen groeien?
Of durf je te kijken naar de overvloed, de liefde en de mooie momenten die er ook zijn? Te spelen met positieve gedachten die een heel ander licht werpen op de situatie.

De camera waardoor we de wereld bezien, bepaalt de film waar we later naar terug kunnen kijken.
Je kunt je verleden gaan filmen, en al het vreselijks wat je ooit is overkomen vastleggen, en eindeloos afdraaien.
Je kunt ook je dromen in beeld brengen, en vol vuur en enthousiasme vertellen over alle mooie en leuke dingen die je nog wil gaan doen.
Dat kan, en je weet maar nooit of iemand jou ontdekt en verder helpt.
Je kunt ook goed om je heen kijken. En oog hebben voor alles wat er is. Dankbaar te zijn voor de mensen om je heen en voor de kansen die steeds opnieuw weer aan je voorbijkomen.

Om vervolgens Nu de keuze te maken .. en het Geluk op te rapen.

Ga je deze zomer op vakantie, of blijf je thuis? Wat je ook doet, waar je ook bent, in alle gevallen zit je in een perfecte omgeving om spelenderwijs te oefenen met dat wat er is.
Is er iets wat je niet prettig vind? Of het nu het weer is, de luidruchtige buurman die naast je op de camping staat, of misschien zelfs je partner die zich niets aan lijkt te trekken van jouw behoeftes?

Ga dan als volgt te werk:
Accepteer dat wat er is | onderzoek of je er iets aan kunt veranderen | zo ja .. doe dat dan, of communiceer wat je dwars zit, en waar je behoefte ligt, zonder de ander te beschuldigen of te verwijten | zo nee .. leg je erbij neer en maak een keuze in wat je volgende stap is.

Heb je moeite om je er bij neer te leggen?
Onderzoek dan eens hoe het is als je er een andere gedachte bij hebt. ‘Wat knap dat de buurman zo goed duidelijk kan maken wat hij wil’  in plaats van .. ‘daar heb je die schreeuwerd weer!’

Of: ‘Mijn partner kan goed voor zichzelf zorgen. Hij geeft zichzelf alle ruimte om te doen waar hij door kan ontspannen’  in plaats van “Hij denkt ook alleen maar aan zichzelf’.

Misschien denk je nu:  Wat een onzin!  En toch .. je zult merken als je hiermee gaat spelen, dat je milder wordt naar jezelf en naar je omgeving. En dat je anders gaat reageren.
Ga je zelf maar na .. als iemand jou benadert vanuit frustratie of boosheid, dan ben je waarschijnlijk niet erg bereid om te luisteren naar wat die ander jou te vertellen heeft.

Maar als iemand tegen je zegt dat hij een bepaalde kwaliteit in jou bewondert, en van daaruit vraagt of je ook rekening kan houden met de behoefte van de ander, zul je een heel ander effect krijgen. Vaak ben je dan veel meer bereid om je gedrag aan te passen, dan wanneer je een verwijt naar je hoofd geslingerd krijgt.

En dit is geen flauw kunstje, dit heeft te maken met communiceren vanuit je hart. Door met de ogen van je hart te kijken naar dat wat er is, krijg je als vanzelf hele andere gedachten als dat je kijkt door een aangeslagen bril.
Dat geldt voor ons allemaal, en dat geldt ook voor jou als ondernemer.

Dus .. ga er lekker mee spelen deze zomer. En onderzoek eens wat het je oplevert. En lukt het een keer niet? Er komt altijd weer een volgende kans.

En na de vakantie kun je eens gaan onderzoeken wat het met je onderneming doet als je door een andere camera kijkt.

Ik wens je veel geluk toe deze zomer!

Margo

4 reacties

 1. Roelf Hut op 7 juni 2013 om 08:53

  Mijn stelling is dat ongeluk in een klein hoekje zit. Het vreemde is dat we meestal in juist dat hoekje kijken. De andere hoekjes zijn gevuld met geluk. Net als bij een mooie bloes met een klein vlekje. Ons oog zal er altijd op vallen, maar toch is de bloes mooi.Veel plezier en geluk in Eindhoven.

  • margo op 7 juni 2013 om 09:45

   Helemaal waar Roelf! Dank voor je reaktie.
   Waar gaat je aandacht naar uit .. zolang we ons richten op de vlek hoeven we ons niet te verbinden met ‘de schoonheid’. En het verlangen er naar.
   Want dat doet vaak pas echt pijn ..

   Gelukkig weekend!
   Margo

   • Gerry op 14 juni 2013 om 19:06

    Geluk….het enige wat zich verdubbelt als men het deelt.
    Dank je wel Margo!

    • margo op 17 juni 2013 om 09:19

     Mooi Gerry .. e vero!

Laat een reactie achter