Een kwestie van kiezen ..

Gisteren keek ik tijdens de Kidzcity-dag in Eindhoven van bovenaf de sportzaal in naar een groep kinderen die mochten ervaren hoe het is om in een rolstoel een basketbal-wedstrijd te spelen.
Enthousiast begonnen ze aan het spel, en al snel werd zichtbaar hoe ieder kind in de wedstrijd ‘zat’.
In het begin gingen ze allemaal tegelijk draaiend aan hun wielen de bal achterna, totdat duidelijk werd dat je hiermee niet gauw tot scoren komt.
De vaardigheid spelinzicht werd in beeld gebracht .. 

Vervolgens kwamen er duellen tussen twee kinderen uit verschillende teams. Wie was het eerst bij de bal? En wie kon vervolgens zijn rolstoel het snelst richting doel begeven? De vaardigheid snelheid en kracht kwamen bovendrijven..

En wat ging je doen als je de bal in bezit had? Ging je er zelf met piepende banden vandoor, al dan niet recht op je doel af, of wilde je er zo snel mogelijk vanaf? Het was lastig om de bal op schoot te houden, want beide handen had je nodig om je rolstoel te verplaatsen. Toen kwam de vaardigheid vindingrijkheid te voorschijn..
Bijvoorbeeld op het moment dat je tegenstander die balbezit had, de rolstoel ging draaien richting doel, gauw de bal afpakken. Of, als je zelf de bal had, em klemmen tussen hoofd en schoot .. Alleen was het dan lastig om te zien waar je naartoe ging..

Boeiend is je te realiseren dat de verschillende manieren van aanpak allemaal ingegeven worden door veelal onbewuste keuzes. Wilde het kind van die bal af omdat het bang was dat het zou falen als het op de mand ging gooien? Of liet het de ander voorgaan omdat het zo zielig was dat die de bal nooit kreeg, of juist omdat hij of zij nou eenmaal veel beter is dan jij?
Wilde het kind steeds zelf scoren, of was het er op uit om samen met het eigen team te winnen? Of deed het er alles aan om maar niet te verliezen?

Als we kijken naar de lichaamstaal en het spelgedrag van de kinderen, dat wat zichtbaar is, het topje van de ijsberg dat boven water uitkomt, kunnen we ons al heel veel vragen stellen over dat wat onder de waterspiegel leeft.
En zo geldt dat voor ons allemaal.
Alles wat we doen, iedere keuze die we maken, wordt aangestuurd door vaak onbewuste processen.

Weet jij wat jou drijft, waarom je doet wat je doet, waarom je kiest wat je kiest?

 

Laat een reactie achter