photographer-1773331_1920

Video's maken met je smartphone. Hoe begin je?

Als ondernemer kun je je zichtbaarheid een flinke boost geven met video. Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig om te kunnen starten?
Natuurlijk kun je investeren in een goede videocamera (en soms is dat ook de beste optie), maar hebben we tegenwoordig niet allemaal al een smartphone op zak?
Net zo makkelijk, geen of nauwelijks extra kosten, en zeker bij de nieuwere versies, een prima kwaliteit.
In ieder geval meer dan voldoende om een filmpje mee te kunnen maken voor jouw onderneming.

een smartphone dus

Heeft je video slecht geluid? Geloof me, de beelden kunnen nog zo mooi zijn, bij slecht geluid haken kijkers af!
Afhankelijk van de omstandigheden waarin je opneemt, en het doel van je video, kan het handig zijn om een externe microfoon aan te sluiten op je smartphone.
Als je even op Google zoekt, vind je meer dan genoeg on- en offline winkels waar je een passende en geschikte microfoon kan vinden voor jouw smartphone.
De keuze wordt natuurlijk bepaald door wat je ermee wil gaan doen (een interview opnemen, een event filmen, vloggen op lokatie ..) en je budget. Al vanaf een paar tientjes heb je een prima microfoon.

Zelf werk ik veel met de Rode Smartlav+.

een externe microfoon dus

Niet iedereen heeft een vaste hand, en niet iedere video leent zich voor handheld-opnames. Dus wat heel handig kan zijn, zeker als je jezelf op wil nemen en liever niet met een selfie-stick werkt, is een statief.
Deze zijn in allerlei soorten en maten te verkrijgen, van lichtgewicht tot de zware jongens. Van tafelstatief tot verrijdbaar.
Mijn favoriete statief, wat ik ook vrijwel altijd bij me heb, is de Manfrotto Pixi
Een ministatief, met een smartphone clamp, waar ik verrassend vaak mee uit de voeten kan.

een statief dus, een selfie-stick, of een stabilizer

En om je opnames terug te kunnen horen, en te checken of je geluid goed is, zijn oordopjes natuurlijk onmisbaar.
Wist je trouwens dat je je iPhone-oordopjes ook als remote control kan gebruiken?

oordopjes dus

Te vaak zie ik losse flodders voorbij komen op Social Media. Op zich best leuke video's, al dan niet live, maar vaak zonder kop of staart. En zonder call-to-action. Een gemiste kans dus!
Als je echt resultaat wil behalen met je video's, en je zichtbaarheid wil vergroten, zul je een plan moeten maken.
Een videomarketingstrategie opzetten, met een heldere focus, en een duidelijke samenhang tussen de ene en de andere video die je creëert, en de algehele marketingstrategie van je onderneming.
Zodat al de energie en geld dat je erin steekt, ook iets op gaat leveren. Namelijk .. volgers, fans, klanten en geld!

een videomarketingstrategie dus, en een heldere focus

En ook voor de video-opname zelf is het handig als je een draaiboek hebt.
Zodat je weet wat je op moet nemen, en niet pas bij het editen erachter komt dat je een belangrijke scene of zin vergeten bent.
Niet dat je perse alles uit hoeft te schrijven, want dat zou ten koste kunnen gaan van de spontaniteit, maar het geeft wel een scherpe focus. En je hebt meteen een checklist. 

een draaiboek dus

Met een kleine investering die goed te overzien is, kun jij dus aan de slag. Geen excuus dus meer om daadwerkelijk te gaan beginnen. Behalve dan dat je misschien de techniek en de kennis mist om je video te maken, te editen en te promoten.
En wellicht de MOED om voor de camera te gaan staan. En de MILDHEID om naar jezelf te kijken en te luisteren, en jezelf toe te staan te leren, en je te ontwikkelen.

moed en mildheid dus, en Oja, een beetje discipline

En dit laatste is vaak waar het op stuk loopt. Gebrek aan doorzettingsvermogen, als het de eerste keer niet helemaal lekker gaat, en je tegen de techniek aanloopt.
Bang zijn wat anderen van jou en je video vinden (wie zit er nu op mij te wachten?)
Hard zijn tegen jezelf omdat het weer niet gelukt is.

En dan is het heel fijn als je hier een beetje hulp bij krijgt. En aangemoedigd wordt als je een poging waagt, of als het even tegenzit.
Feedback ontvangt als je je eerste of tweede, of derde video hebt gemaakt. Of mee kan kijken hoe anderen het doen.

hulp, aanmoediging en begeleiding dus

Je hebt nu heel wat tips gekregen over wat je nodig hebt om van start te kunnen gaan. Het belangrijkste echter is dat je gaat DOEN. Begin, en al doende leert men. Maak kilometers, en ontdek, val, sta op, en verbeter jezelf. Net zoals Walt Disney, die in een interview vertelde: "Don't forget, it all started with a mouse .."

beginnen dus!

qode interactive strata

Heb je toch nog last van vliegangst? Of vind je het fijn als iemand met je meekijkt? Zodat je samen vanuit overzicht kan bepalen hoe jij video in kan zetten voor je onderneming? En je helpt bij je eerste video?

Neem dan eens een kijkje in de agenda bij de cursussen en trajecten die ik aanbied.
Of neem kontakt op zodat we samen kunnen kijken wat jij nu nodig hebt. Ik help je graag verder!